De kleur van 2023

Viva Magenta!

Pantone heeft besloten welke kleur het jaar 2023 symboliseert. Dit kleur van het jaar is Pantone Viva Magenta! Een krachtige diepe kleur die perfect is om het jaar op verrassende en eigentijdse manier te symboliseren. Alsof de kleur je wilt vertellen dat er iets moois staat te gebeuren.

Een gedurfde kleur

Viva Magenta (18-1750) heeft een energieke, optimistische uitstraling door de framboosrode tint. Het is een uitgesproken opvallende kleur die mensen aantrekt en verbindt. De herkomst zien we in karmozijnrood, een kleur die zijn oorsprong kent uit de natuur.

Karmozijnrood

Ieder jaar kiest Pantone een kleur van het jaar. Zij constateerde een verhoogde waardering en bewustzijn van de natuur. Dit klopt ook aangezien de mens zich steeds bewuster wordt van dieren, planten en bloemen in de omgeving. We hervinden ons plezier na de pandemie en beschermen onze gezondheid. Dit doen we door onder andere door natuurlijke krachten. Daarnaast omarmen we, net zoals voorgaande jaren, technologie.

De cochenilleluis is een belangrijke natuurlijke kracht. Dit insect produceert karmijnkleurstof, een van de kostbaarste, sterkste en helderste van de natuurlijke kleurstoffen. De eitjes en de lichamen van de bladluis zorgen voor het pigment waar Viva Magenta op gebaseerd is. 

Symboliek

De kleur van het jaar 2023 combineert uitbundigheid, nieuwe mogelijkheden, rebellie en kracht. De mix zorgt voor een opvallende, uitnodigende, warme en feestelijke uitstraling. Zodra je de kleur gebruikt kan het een gevoel geven van romantiek en luxe. Viva Magenta inspireert ons om met vertrouwen een nieuw verhaal te schrijven, alsof alles mogelijk is!

Het gebruik van de kleur

Natuurlijk kun je Viva Magenta inzetten als een krachtige op zichzelf staande kleur. Doordat de kleur een goede balans heeft met de koele en warme tinten, kun je alle kanten op. Combineer het eens met lichtgrijs, blauw of pasteltinten.

Wil jij de kleur van het jaar gebruiken in jouw vormgeving en heb je daar hulp bij nodig? Stuur ons een e-mail, wij helpen je graag!

Meer informatie over het gebruik van kleuren?

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

7 + 2 =